Yoksulluk sınırının aylık 45.686 TL, açlık sınırının aylık 14.025 TL’ye, bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin aylık 18.239 TL’ye dayandığı 50 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı Türkiye’de vatandaş ne eğitimi, ne sağlığı, ne hukuku, ne sporu ne de geleceği konuşabilir durumdadır. Biz üretemeyen, ithal eden, yönetilemeyen, tükenen, göz göre göre yanan Türkiye’de bize dayatılan acı reçete ile yaşamak zorunda değiliz. 10 milyonu geçen işsizi, başka ülkelerde geleceğini arama noktasına gelen gençleri, bilimsellikten uzaklaşmış okulları, yanan yüzbinlerce hektar ormanı, alt yapısı ve üst yapısı olmayan mahalleri, hergün cinayete kurban giden kadınları, emekliliğin tadını çıkaramayan insanları ile ülkemiz bir kişinin iki dudağı arasında yönetilemez durumdadır.
Küresel boyutta hepimizi bekleyen tehlikelerin farkına vararak önce tehditleri belirleyeceğiz. Ekonomik buhranın, küresel iklim değişikliğinin, su krizinin, olası gıda kıtlığının, mülteci sorununun hepsinin çözümü aşağı yukarı belli. Denenmişi deneyerek çözüme ulaşamayız. Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin, unutmayın ki; en büyük savaş, cehalete ve gericiliğe karşı yapılan savaştır diyen Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları olarak eğitim, bilim ve her alanda üretimi tercih edeceğiz. Çağdaş uygarlık seviyesine çıkmayı birinci hedefimiz haline getireceğiz. Gençliğin heyecanına güvenerek, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkarak, dijital devrimi yakalayıp yüksek ve ileri teknolojiye ulaşarak, bilimsel metotlarla üretimi benimseyeceğiz. Sonuç: Geliri artan, pastayı büyüten, bunu hakça bölüşen, hakkın verildiği adaletin oluştuğu yerde özgürleşen, fikirlerini açıkça ifade eden insanlarla mutlu ve güçlü bir Pamukkale, Denizli ve Türkiye olacağız.
Türkiye için ortaya koyduğumuz idealden sonra nasıl bir Pamukkale hedefliyoruz?
Toplumsal örgütlenme ve dayanışma kültürü ile sorunları tespit ederek kaynağına ineceğiz; kadın, genç, esnaf, çiftçi, işçi, yaşlı ve engelli, toplumun tüm kesimine dokunarak umut duygusunu yeşerteceğiz. Yerelden merkeze kırsalda üretim, bilgi üretimi, yüksek ve ileri teknoloji üretim modelleri geliştirme, yerelden öteye gidemeyen turizm, tarım, hayvancılık, sanayi ve üniversiteyi bölgesel ve bütün olarak ele alarak teknolojik gelişim ve akıllı kentleşme ile beraber yaşanacak bir Pamukkale, bilgiye dayalı, ortak akılla yönetilen üretken bir Pamukkale ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.
Pamukkale Belediyesi’nin mevcut mali durumuna dikkat çekmek istiyorum.
Pamukkale Belediyesi’nin son durumdaki borcu 650 milyon TL’dir. Bunun 480 milyon TL’si kredi ve faiz borcudur. 2024 yılı bütçesi 1 milyar 650 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu bütçede gelir gider dengesini sağlamak için 325 milyon TL borçlanma kalemi vardır. Bu şu demektir: Pamukkale Belediyesi 2024 yılında 325 milyon TL daha borçlanacaktır. 2023 yılı bütçesi 1 milyon 250 bin TL olarak belirlenirken, 2022 yılı bütçesi 400 milyon TL planlandığı halde 2022 Haziran ayında 250 milyon TL ek bütçe yapılarak toplam 650 milyon TL olmuştur. Geçtiğimiz yıllardan beridir oluşturulan bütçede genellikle faiz ödemeleri için ayrılan payın vatandaşa destek olunması için ayrılan paydan fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanısıra geçtiğimiz Mayıs ayında cari ve yatırım harcamaları için 72 milyon TL + faiz tutarı borçlanma yetkisi almıştır.
Oluşturulan bütçelerde genel olarak sosyal belediyeciliğin önceliklerinden olan Sosyal destek hizmet müdürlüğü kaleminin düşük olduğu ayrıca sermaye gelirlerinin içinde yer satışlarının da olduğu tespit edilmiştir. Üst yapı yatırımları için borçlanma talebi fazla olmakla birlikte belediyenin cari ödemeler için aldığı borçlarla birlikte belediyenin toplam borcu seçimlere kadar 700 belki 800 milyon TL’nin çok üzerine çıkacaktır.
Pamukkale Belediyesi’nin 2022 yılına ait Sayıştay Raporu’na göre borcu 472 milyon TL’dir. Halbuki bu rakamın borçlanma sınırı 347 milyon TL olması gerekirken 472 milyon TL olduğu ve borçlanma limitinin 124 milyon TL aşıldığı görülmektedir. Bir türlü bitirilemeyen alt yapı, üst yapı ve tesislere rağmen bu paralar nerelere gitmiştir? Demek ki kaynaklar doğru kullanılmamıştır.
Gürlesin döneminde 2017 yılında 33 milyon TL’ye ihale verilen ve büyük çoğunluğu tamamlanan Bağbaşı Kültür Merkezi bir türlü bitirilememiş ve kendi haline bırakılmıştır. Kültür Merkezi için mevcut Belediye Başkanı Avni Örki’de bir çalışma yapmamıştır. Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile görüşmüştür. Bakanlığın bütçesinden 150 milyon TL destek ile tamamlanması karşılığında Kültür Merkezi’ni Gençlik Spor Bakanlığı’na devrederek ismi Bağbaşı Gençlik Merkezi olmuştur. Az paraya tamamlanacak Kültür Merkezi çok büyük maliyete tamamlanmak durumunda kalmıştır.
Bu merkezi yönetimin yerel yönetime uyguladığı avantaj ve yardım CHP’li belediyelerimize sağlanmamaktadır. Bu avantaja rağmen Pamukkale Belediyesi hizmet yoksunu ve en borçlu belediyeler sıralamasında önlerdedir.
Bir dönem önceki Belediye Başkanı Gürlesin zamanında 100 milyon TL’ye ihale edilen ve endemik bitki türlerini de yok eden, oyun parkı, gezi alanı ve restorandan oluşan Pamukkale Seyir Tepesi’ni Mevcut Başkan Örki bazı etaplarını iptal ederek yaklaşık 200 milyon TL’ye mal etmiştir. Tüm halkımızın bilgisi olduğu için bu konuya uzun uzun girmeye gerek görmüyorum.
Mahalle içindeki yeşil alan üzerine uzun süre yapmak için beklettikleri Glutensiz Park Cafe’yi özel sektöre devretmişlerdir.
Yasaya uygun olmayan nitelikte araçların kiralandığı, ihale teknik şartnamelerinde birbiriyle çelişen hükümlerin olduğu ayrıca yapım işleri ile ilgili olarak alt yüklenicilerin çalıştırılması sınırının aşıldığı tespit edilmiştir.
Doğrudan temin yönetimiyle alımlarla ilgili olarak hatalı uygulamalar görülmüştür.
Engelli personel çalıştırma zorunluluğuna uyulmadığı tespit edilmiştir.
Nüfusun bir kısmının tarım ve hayvancılık ile geçimini sağladığı, 60 bin öğrencinin olduğu Pamukkale Üniversitesi, tekstil gibi emek yoğun sanayi işletmelerinin olduğu, Beyaz Cennet Pamukkale, Karahayıt başta olma üzere tarih, kültür, sağlık ve inanç turizminin merkezi Pamukkale ilçemiz ulaşımdan altyapıya, üst yapıdan şehirleşmeye birçok sorun çözülemeden geçiştirilmiş 2 dönem boyunca iktidar partisi olmasına rağmen vizyonsuz ve liyakatsiz yöneticilerle yönetilmiştir. Birçok sorunun esas çözüm noktası üretimdir, sosyal belediyeciliktir ve kaynakların doğru kullanılmasıdır. Yapılacak yatırımların ve üretimlerin öncelik sıralaması, halkın refahını artıracak hayatını kolaylaştıracak işlerden başlanarak olacaktır.
Vatandaşlarımızın talepleri, beklentileri, kentin sorunları, sadece bugünü değil yarınları inşa edecek Türkiye’nin umutla bakan yüzü Pamukkale için bazı çözüm noktasından bahsedeceğim.
· Pamukkale Belediyesi’nin yönetilemeyen mali ve idari yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyon hazırlanacaktır. Belediyenin kaynakları ve optimum personel sayısı tespit edilerek acil şekilde planlama yapılacak israfın önüne geçilecektir.
· Sorunlara yaklaşım ve çözümü noktasında bütünsel çalışma yapmak üzere tüm sektör temsilcileri ve meslek odaları temsilcileri, üniversite ve kentin dinamikleri ile Ortak Akıl Merkezi kurulacaktır. Bu merkez Pamukkale Belediyesi için stratejik planlama yapacak bütün işler bu planlamaya göre yapılacaktır.
· Tarım, hayvancılık, tarih, kültür ve inanç turizmi ve spor bütünsel şekilde ele alınarak Pamukkale ve Karahayıt merkezli turizm destinasyonu oluşturulmasına yönelik projeler hazırlanacaktır.
· Pamukkale yıllardır hak ettiği değeri bulamamıştır. Bölgenin cazibesini artırarak ziyaretçi sayısını bugünkü rakamların en az 2-3 katına çıkaracağız.
· Tarım ve hayvancılık alanında gübreden, yeme, teknik hizmetlerden enerjiye her türlü desteği vererek girdi maliyetini düşürüp hasat sonrasında da üreticinin ürününün değerini bulması sağlanacaktır. Ayrıca verimliliği artırarak ilçemizin üretimde ihtiyaç duyduğu ara ürünleri kendi kaynağımızla üretmemiz sağlanacaktır. Belediyemiz bu konuda söz sahibi olacaktır.
· Kuraklık ve gelecekte bizi bekleyen gıda kıtlığına karşı verimli Pamukkale Ovamızda tarım üretimine yönelik üretim envanteri hazırlanacak ve yol haritası oluşturularak üretimden tüketime entegrasyonu sağlayacak organize teknolojik çiftlikler kurulacaktır.
· Üreticiyi desteklerken vatandaşımızın mutfağındaki yangını da söndüreceğiz. Kurulacak olan üretici pazarları ile tüketicinin gıdaya daha uygun fiyatlarla direkt ulaşmasını sağlayacağız.
· İthalata dayalı olmayan, verimliliği artırılmış entegre olmuş çiftliklerden yetişen Pamukkale’nin kendi üretimi buğdayından ekmek üretim tesisleri oluşturulacaktır. Sağlıklı ve ucuz ekmeğe ualaşılması sağlanacaktır.
· Girdi maliyetini minimize ederken verimi maksimum seviyeye çıkararak bölge insanı ile birlikte oluşturulacak altyapısı tamamlanmış organize hayvan çiftliklerinden entegre et ve süt işleme tesisleri oluşturulacaktır. Sağlıklı ve ucuz ete, süt ürünlerine ulaşılması sağlanacaktır.
· Üretime yönelik tesislerin teknolojik altyapısını oluşturarak vatandaşlarımızın istihdamının önünü açma önceliklerimiz arasında olacaktır.
· Öğrencisinden, yeni mezununa, evde çalışarak, bahçesinde üreterek gelir elde etmeye çalışan kadınlardan, emekli vatandaşlarımıza sosyal belediyeciliği tüm halka yaymak ve halkın refahını yükseltmek adına belediyenin üretimde öncü ve ana bileşen olmasını sağlayacak projeler üretilecektir.
· Öğrencilerimizden yeni mezunlarımıza iş fikri geliştirmiş girişimcilerimize belediyemiz öncülüğünde oluşturulacak Teknoparkta iş fikrini olgunlaştırma ve özel sektörle bir araya gelerek istihdam yaratma imkanı sunulacaktır.
· İş arayan tüm hemşehrilerimiz için istihdam havuzu oluşturularak müracatları alınacak, devlet kademesinde, belediye bünyemizde ve özel sektöre ait işyerlerinde liyakata ve ailesinin gelir durumuna göre işe yerleştirilmelerinde belediye olarak bizzat görev alıp takibini yapacağız.
· Her gün binlerce aracın trafikte olduğu, işçi sağlığı ve güvenliği, yakıt tasarrufu ve çevre kirliliği açısından çok önemli olan Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşımı sağlayacak hafif raylı ulaşımın Büyükşehir Belediyesi birlikte yapımı sağlanacaktır.
· Yüksek ve ileri teknoloji kullanılarak atığı olmayan, suyu kirletmeyen üretim tesislerine öncülük verilecek, desteklenecek ve teşvik verilecektir. Bu Ortak Akıl Merkezi’nin üreteceği stratejik planın içinde çözülecektir.
· Hedef SIFIR ATIK projesi ile mevcut çöplerin ve atıkların değerlendirilmesine yönelik Atık dönüşüm tesisleri kurulacaktır.
· Temiz yenilenebilir enerji ile ilgili çalışma yapılarak belediyenin ayrıca tarımsal ve hayvansal üretim yapan üreticinin tükettiği elektrik enerjisini kendisinin üretmesi sağlanacaktır. Bu enerji verimliliğine göre GES’ten, RES’ten ve kırsalda kurulacak organize teknolojik çiftliklerdeki Biyogazdan sağlanacaktır.
· Sağlıklı yürüyüş ve bisiklet yolları yapılarak her yaştan vatandaşın güvenle spor yapması ve günlük yaşamın bir parçası olması sağlanacaktır.
· Çalışma hayatında olan kadınların evlatlarını teslim edecekleri çağdaş eğitimin verildiği kreşlerin yapımı sağlanacaktır.
· Üniversitemize dışarıdan gelen kız ve erkek öğrencilerimizin güvenle kalabileceği modern kız ve erkek öğrenci yurtlarının yapımı sağlanacaktır.
· Nitelikli kabul edilen okulların ilçemizde bir elin parmaklarından daha az olması eğitim alanında ciddi çalışma yapmayı gerektirmektedir. Teknolojik eğitim ve öğretimin verileceği okullar için belediyemiz gerekli desteği verecektir.
· Şehit ve gazi ailelerimizin çocuklarına başarıyı teşvik etmek adına farklı alanlarda başarılı olmuş öğrencilerimize belediye bünyesinde destek verilecektir.
· Dijital kütüphane ile vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin bilimsel kaynaklara ve süreli yayınlara ulaşmasına yönelik altyapı oluşturulacaktır.
· Özellikle uyuşturucu satışı ve kullanımının yoğun olduğu mahallerimiz başta olmak üzere gençlerin ve kullanıcıların rehabilite edilerek sosyal yaşama ve iş hayatına entegre olmaları sağlanacaktır.
· Engelsiz yaşam merkezleri ve yaşlılarımızın güvenle yaşamlarını sürdürebilecekleri merkezlerin tesisi sağlanacaktır.
· Kültür, sanat ve amatör spor alanında mahalle bazında tesisler ve kulüpler oluşturulacaktır.
· Pamukkale’nin ileriki zamanlarda planlanmasını yapmak üzere çalıştaylar ve bilimsel üretim odaklı sempozyumlar düzenlemenin yanı sıra tanınırlığını artırmak ve katma değer yaratmak adına birçok alanda ulusal ve uluslararası alanda etkinlikler düzenlenecektir.
· Deprem tehlikesi ile karşı karşıya olan Pamukkalemizin merkezinde hemen hemen tüm mahallemizde eski çok katlı yapı stokları olup bunlar depreme karşı büyük bir risk taşımaktadır. Pamukkale Belediyesi öncülüğünde deprem tehlikesine karşı yapı stoğu ve bina dayanımı tespiti ile çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşümün uygulanarak sağlıklı, modern ve akıllı binalardan oluşacak bir Pamukkale hedefliyoruz.