CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. Komisyonda Denizlili çiftçinin isteklerini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya anlatan Arpacı, “Özellikle, AKP iktidarında ithalata dayalı bir tarım politikası izlenmeye başlandı, çiftçimiz üretemez hâle geldi.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı şunları söyledi:

Başkan Horzum: “6 Şubat depremlerinin acısı hala kalbimizde, ihmaller aklımızda” Başkan Horzum: “6 Şubat depremlerinin acısı hala kalbimizde, ihmaller aklımızda”

AKP İKTİDARINDA ÇİFTÇİMİZ ÜRETEMEZ HALE GELDİ

“Konuşmama şu tespiti yaparak başlamak istiyorum: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde yapılan cumhuriyet devriminin ardından cumhuriyetin ilk yıllarında tarımda başlatılan çalışmalar aynı duyarlılık ve heyecanla sürdürülse bugün ülkemiz dünyanın en önemli tarım ve gıda üreticisi ihracatçısı olurdu ama maalesef o yıllarda başlatılan çalışmalar, planlamalar sonraki yıllarda sürdürülemedi. Özellikle, AKP iktidarında ithalata dayalı bir tarım politikası izlenmeye başlandı, çiftçimiz üretemez hâle geldi. Burada bir hakkı teslim etmek istiyorum, hükûmetiniz döneminde çiftçi yararına çok güzel bir yasa çıkardınız. ‘Gayrisafi millî hasılanın yüzde 1'ini çiftçiye verelim’ dediniz, çok güzel bir yasaydı ama yapmadınız bunu anlamakta zorluk çekiyoruz.

PAMUKTA MALİYET ARTIYOR, FİYAT DÜŞÜYOR, ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR, TARLALAR BOŞ KALACAK

Sayın Bakanım, ben Denizli Milletvekiliyim. Denizli, sanayi ve turizm kenti olmanın yanı sıra verimli toprakları olan önemli bir tarım kentidir. Denizli tarımı ile Denizli sanayisinin ortak kesişim kümesi ise tekstil ve pamuk üretimidir. Bu yüzden pamuk bizim için stratejik bir öneme sahiptir. Bölgemizde üretilen pamuklar dünyadaki en kaliteli pamuklardan, ancak üreticimiz maliyetler artarken pamuk fiyatının düşmesi nedeniyle büyük mağduriyet yaşamaktadır. Pamuğun üretim maliyeti kilo başına 25 liranın üzerinde ama pamuğa verilen fiyat 20 liranın altındadır. Geçen sene üretici sezonu 25 liradan kapatmıştı, geçen seneden bu seneye maliyetler artarken fiyat düştü, çiftçi artan maliyetler ile pamuk fiyatının düşmesi nedeniyle zarar ediyor ve ne yazık ki tarlalar bu sene boş kalacak gözüküyor.

BAĞ MİLDİYÖSÜ VE DOLU ZARARLARI GİDERİLSİN

Bu yıl Denizli'de Çal, Güney, Bekilli ilçelerimizde bağlarımız bağ mildiyösü hastalığı nedeniyle ciddi zarar gördü. Ortalama yüzde 70 ürün kaybının yaşandığı ilçelerde bazı üreticiler tüm ürünlerini kaybetti. Honaz ilçesinde yaşanan dolu afeti nedeniyle kiraz ve meyve üreticileri büyük zarara uğradı. Haziran ayında yaşanan dolu, kiraz bahçelerinin yüzde 60'lık bölümüne zarar verdi. Cevizinden kirazına, üzümünden elmasına kadar binlerce dönüm meyve ağacı zarar gördü. Ben bu konuya da dikkatinizi çekmek için hem bir önerge hem de kanun teklifi sundum fakat tarafınızdan ona da bir yanıt verilmedi Sayın Bakanım. Sizden istirhamım, lütfen, on beş günlük sürelerde önergelerimize yanıt vermeniz olacaktır.

DENİZLİLİ ÇİFTÇİNİN İSTEKLERİNİ BAKANA ANLATTI

Hızlıca sizlere genel olarak Denizli çiftçisi ne istiyor, birkaç maddeyle sıralayacağım. Mildiyö hastalığı ile dolu afeti nedeniyle mağdur olan Denizli çiftçisinin zararları bir nebze karşılanmalıdır. Türk kekiği marka değeriyle uluslararası standartlarda kabul görmüştür, ürünümüze sahip çıkmalıyız. Üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, ticaret hacminin daha da artırılması ve dünya pazarındaki söz hakkının korunması için kekik üretimine ve bu konuda öncü olan Denizli iline ayrı bir önem vermenizi bekliyoruz. Pamuk üreticisi için fark ödemesi desteği ile mazot ve gübre desteği artırılarak zararlar karşılanabilir. Kiraz ve meyve üreticileri de dolu zararından dolayı destek beklemektedir. Denizli'mize lisanslı depoculuk konusunda da desteğinizi bekliyoruz. Hâlihazırda 2 adet temelin atıldığını biliyoruz, bu atılan temellerin inşaatlarının hızla sonlandırılması ve lisanslı depoların sayısının da artırılması için girişimlerinizi de bekliyoruz. Leblebi üretiminin yüzde 80'i Denizli'den karşılanmaktadır. Buna rağmen leblebiyle anılmayan bir şehiriz. Marka değeri ve üreticilerin desteklenmesi için de yine sizlerin desteklerini bekliyoruz. Çerezlik ayçiçeği üretimi son yıllarda Çin'den yapılan ithalatla büyük yara aldı biliyorsunuz. Çin'den ithalatın önlenmesi için mutlaka koruyucu vergiler getirilmesini talep ediyoruz. Yağcılık ayçiçeğine verilen fark ödemesi mutlaka çerezlik ayçiçeğine de uygulanmalı diye düşünüyorum. Çiftçiler, sulama için kullandıkları elektriğin her ay fatura edilmesi yerine hasat vadeli faturalandırılmaya geçilmesini beklemektedir.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ SORUNLARI

Üreticilerimiz atadan kalma arazilerinin miras sorunu nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydedilmediğini ve tarımsal desteklerden yararlanamadıklarını ve bu konuda desteklerinizi de beklemektedirler. Tavas Ziraat Odası Başkanımız, ilçede 530 bin dekar tarım alanı olduğunu fakat resmî kayıtlarda bunun sadece 270 bin dekarının göründüğünü hatırlatıyor ve kayıtlı olmayan alanda yapılan üretime destek verilmediği gibi üretilen mahsul yok hükmünde sayılıyor, dolayısıyla ithalatın yine önü açılıyor. Son olarak, çiftçiler BAĞ-KUR'a aylık primlerini ödeyemediklerini ve sistemin dışına çıktıklarını ifade ediyorlar Sayın Bakanım. Bu konulara dikkatinizi çekiyor, bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum.”

Editör: Bülent Öztürk