Prof. Dr. Atar, Türkiye’nin en iyi 100 bilim insanı arasında yer aldı Prof. Dr. Atar, Türkiye’nin en iyi 100 bilim insanı arasında yer aldı

Ticaret Bakanlığının 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe giren hafta tatili uygulaması ile ülke genelinde berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönündeki kararının ardından Denizli Valiliği, berber, kuaför ve güzellik salonlarının çalışma gün ve saatlerini Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Denizli Ticaret Odası tarafından iletilen müşterek teklif neticesinde belirlemişti. Buna göre, Denizli'de güzellik salonları ve kadın kuaförlerinin de pazar günü tatil olması kararı mahkemelik oldu.

Merkezefendi ilçesinde kadın kuaförü işleten bir kişi, kuaför ve güzellik salonlarının Denizli ilinin, Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde pazar günlerinin hafta tatili olarak belirlenmesine dair 12.07.2024 tarihli Denizli Valiliği işleminin; hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, düğün ve nişan gibi organizasyonların en yoğun olduğu günlerin cumartesi ve pazar günleri olduğu, pazar günlerinin tatil olması halinde maddi kayıplarının büyük olacağı, diğer ilçelerde mevcut durumun devam etmesinin eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği, kuaförlerin enflasyonist ortamdan dolayı maddi anlamda zor günler geçirdiği ileri sürerek iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davada yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Denizli 2’nci İdare Mahkemesinde görülen davada, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre, mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatlerinin, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali tarafından belirlenebileceği belirtilerek, valilere çalışma saatlerini belirleme hususunda verilmiş olan bu yetkinin, sadece gün içerisinde çalışma saatlerinin belirlenmesine yönelik olarak kullanılabileceği, bir hafta içinde bir tam günün hafta tatili olarak kabul edilmesi hususunda valilere verilmiş bir yetkiden söz edilmesine olanak bulunmadığı ifade edildi.

Çalışma saatlerini belirleme yönünden Valilere tanınan yetkinin sadece gün içerisinde çalışma saatlerinin belirlenmesine yönelik olduğu ve 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun hükümlerinin perakende işletmeler hakkında uygulanmayacağı şeklindeki yasa hükmü de dikkate alındığında, kadın kuaförlerinin pazar günü kapalı tutulması yolunda tesis edilen dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varan mahkeme, dava konusu işlemin uygulanması halinde davacının ekonomik faaliyetlerinin sekteye uğrayacağı, dava konusu işlem nedeniyle telafisi güç zararların doğabileceğini de dikkate alarak hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanun'un 27'nci maddesi uyarınca yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Editör: Bülent Öztürk