stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemindeki "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla 3 ila 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı dava, savcılığın mütalaa için hazır olmaması nedeniyle 20 Kasım’a ertelenmişti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bilirkişi raporlarının İmamoğlu'nun ihaleye dahli olmadığını tespit ettiğini belirtmişti. Bir önceki duruşmada Mahkeme hakimi, savcılığa esas hakkında mütalaasını bu celse açıklamak üzere süre vermişti.
DAVA ERTELENECEK İDDİASI
Ancak duruşma savcısının, dün ve bugün geçerli olmak üzere rapor alarak izne ayrıldığından bugün duruşmaya arızi savcı katılacak. Arızi savcının mütalaa açıklamanın mümkün olmadığı, bu nedenle bugün mütalaa açıklanamayacağı için duruşmanın erteleneceği konuşulanlar arasındaydı.
Öte yandan HSK’nın güz kararnamesinin haftaya açıklanacağı belirtilirken, mahkeme hakiminin değiştirileceğine dair iddialar da gündem geldi. Kararnamenin, mazeret kararnamesi olduğu vurgulanırken, hakimin bir talebi olmaksızın yerinin değiştirilmesinin ise ilke kararnamesine aykırı olacağı ifade ediliyor.
DAVA ERTELENDİ
Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün gerçekleştirilen duruşmasında karar çıkmadı. Duruşma 8 Ocak'a ertelendi.
İDDİANAMEDE NELER YER ALIYOR
Büyükçekmece Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, ihbar eden olarak İçişleri Bakanlığı, sanık olaraksa Ekrem İmamoğlu ile Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam yer alıyor.
İddianamede, 29 Aralık 2015’te ‘Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi’ ihalesi sırasında İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye başkanı olduğu, diğer sanıklarınsa belediyede müdür ve personel olarak görev yaptıkları anlatılıyor.
Beylikdüzü Belediye başkanlığınca yapılan söz konusu ihalede, sanıkların fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri değerlendirilen iddianamede şöyle denildi:
"Sanıklar, ihale alıcısı bir firma lehine ancak kamu zararına neden olacak şekilde, ihaleye katılma yeterliliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak ve teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak eylemlerinde bulunarak kamu kurumu statüsünü haiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığının 250 bin 86 lira fazladan para ödemesine ve neticede 250 bin 86 lira tutarında kamu zararına neden olarak üzerlerine atılı ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçunu işledikleri anlaşılmıştır"
İddianamede, sanıklar İmamoğlu, Ülken, Gül, Çetin, Çuhadar, Hepgül ve Dişisağlam hakkında ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçundan üçer yıldan yedişer yıla kadar hapis cezası isteniyor.