Tatil için Türkiye’ye gelen 100 civarındaki İtalyan turist, Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Karahayıt Mahallesi’nde ilk kez izledikleri sema ve mehter gösterisine hayran kaldı.
Denizli’nin Pamukkale İlçesine bağlı Karahayıt Mahallesi’nde faaliyetlerine devam eden Pamukkale Mevlana ve Semazenleri Sevenler Derneği tarafından 13 yıl önce kurulan ‘Dervişin Evi Çadırı’nda semazenler tarafından beyaz cennet Pamukkale ve şifalı kırmızı suyuyla ünlü Karahayıt’a gelen yerli ve yabancı turistlere sema gösterileri yapılıyor. Derviş Evi Çadırı’nın son konukları da İtalya’dan Denizli’ye tatile gelen 100 kişilik gurup oldu. İtalyan turist kafilesi, çadırda yaklaşık 2 saat süren sema ve mehter gösterisine hayran kaldı.
Yılda 20 bin yabancı turiste Mevlana kültürünün tanıtıldığını, yeni semazenlerin yetişmesi, Mevlana kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için eğitim çalışmaları yapıldığını hatırlatan semazen başı Ali Temel, “Yaklaşık 28 yıldır Mevlevi gösterileri yapıyoruz. Fatih Sultan Mehmet Derneği’nin de kurucusuyum. Burada Mevlana Semazenleri Sevenler Derneğini kurduk. Dernek çatısı altında 13 yıl önce de şifalı kırmızı suyuyla ünlü Karahayıt Mahallesi’nde Dervişin Evi Çadırı kurduk. Yılda, 15 ve 20 bin yabancı turist ziyaretçimiz var. Burada sadece sema gösterilerini izleyip, Kur-an’ı Kerim dinliyorlar. Daha sonra da buradan mutlu bir şekilde ayrılıyorlar. Mevlana hakkında bilgiler veriyoruz. Dervişin Çadırına gelen her yabancı turiste kendi dillerinde basılan Mevlana ile ilgili broşürleri de dağıtıyoruz. Mevlana’nın yedi öğüdünden hediye ediyoruz. İnsanlara biz bu yolda gönüllü olarak Mevlevi yolunda hizmet veriyoruz. Herhangi bir destek almadan. İnşallah Allah’ın izniyle daha uzun yıllara da devam edeceğiz. Dervişin Evi Çadırına en fazla Polonya, güney Amerikalı, şu son günlerde de İtalyanlar çok fazla ilgi gösteriyor. Amerikalılar yaz boyunca devam ediyor. Özellikle kış aylarında Hollandalılar, Birezilyalılar ilgi gösteriyor. Yetiştirip Mevlana’nın felsefesini öğrettiğim, Brezilya ve Hollanda’da birçok öğrencilerim var. O insanlarda Mevlana’nın kültürünü hoşgörüsünü oralarda anlatıyor” dedi.