Yerel

Merkezefendi'de Demokrasi Anıtı İçin Heykel Yarışması Başlatılıyor

Merkezefendi Belediyesi'nin Temmuz ayı meclis toplantısının ikinci oturumu, Belediye Başkanı Şeniz Doğan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilen çeşitli gündem maddeleri görüşüldü.

SELÇUKBEY MAHALLESİ'NE YENİ ANIT

Toplantının öne çıkan maddelerinden biri, Selçukbey Mahallesi'nde yer alan "15 Temmuz Şehitler Anıtı ve Şehitler Yolu"nun yerine daha estetik bir demokrasi anıtı yapılması önerisiydi. Türkiye genelinde düzenlenecek "Demokrasi Anıtı" temalı bir heykel yarışması ile belirlenen eserler arasından birinciye 70.000 TL, ikinciye 20.000 TL ve üçüncüye 15.000 TL ödül verilmesi planlanıyor.

AK PARTİ'DEN MUHALEFET

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oy çokluğuyla kabul edilen bu karar, AK Partili Yavuz Aki'nin itirazıyla karşılaştı. Aki, mevcut anıtın sadece bir heykel olmadığını, 15 Temmuz hain darbe girişimini hatırlatan önemli bir sembol olduğunu belirtti. Aki, "Meydan, halk tarafından 'tank meydanı' olarak anılıyor. Yeni anıt başka bir bölgede değerlendirilmeli." diyerek ret oyu verdi.

GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ TARTIŞTI

AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Tercan Türkmen, demokrasi heykeli yarışmasını olumlu bulduklarını ancak mevcut anıtın korunması gerektiğini savundu. Türkmen, "15 Temmuz Şehitler Anıtı, şehitlerimize ithafen yapılmış bir anıttır. Yeni bir heykel yapmak istiyorsak başka bir meydanda yapmalıyız." dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Ramazan Türkaslan ise mevcut anıtın yeterince etkileyici olmadığını belirterek, "Yarışma ile darbelere karşı anlamlı ve estetik bir anıt yapılabilir. Mevcut anıt, halk tarafından yeterince benimsenmiş değil." ifadelerini kullandı.

DOĞAN; AMACIMIZ ESTETİK BİR ESER KAZANDIRMAK

Başkan Şeniz Doğan, eleştirilere yanıt vererek, mevcut anıtın sanatsal değer taşımadığını ve yeni bir heykelin bölgeye daha fazla değer katacağını savundu. Doğan, "Amacımız, daha estetik ve anlamlı bir eserle demokrasiye olan bağlılığımızı göstermek. Halkımızın da desteğiyle bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Görüşmelerin ardından komisyondan gelen rapor oylamaya sunuldu ve CHP'li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. AK Parti'li üyeler ise karara ret oyu verdi. Karar oy çokluğuyla kabul edilerek, yarışma süreci resmen başlatıldı.

{ "vars": { "account": "G-7YJBF10L1T" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }