KADROYA ALINMAYAN AKADEMİSYENLER VE ZORLA İSTİFAYA ZORLANANLAR
Cemaat yapılanmasına karşı çıkan akademisyenlerin kadroya alınmadığı ve bazılarının üniversiteden ayrılmaya zorlandığı iddia ediliyor. Rektör Ahmet Kutluhan’ın rektörlük koltuğuna oturduğu tarihten itibaren cemaatin üniversitedeki etkisini arttırdığı ve çok sayıda ismin üniversite kadrosuna alınmasına öncülük ettiği bildiriliyor. Marmara Üniversitesi'nden çok sayıda akademisyenin de bu süreçte Pamukkale Üniversitesi'nde göreve başladığı ifade ediliyor.
İSTİFALAR PEŞ PEŞE GELDİ
Bu gelişmelerin ardından idari görevliler arasında istifaların başladığı belirtiliyor. Kutluhan’ın rektörlüğü döneminde 6 rektör yardımcısının görevlerinden ayrıldığı kaydediliyor. Mayıs ayında görevinden ayrılan rektör yardımcılarından Prof. Dr. Durmuş Akalın’ın istifa sebebi olarak üniversitedeki İskenderpaşa cemaati yapılanması gösterilmişti. Son olarak rektör yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar da istifasını verdi.
2020’den bu yana istifa eden diğer rektör yardımcıları ise Fahir Demirkan, İbrahim Kısaç, Bilal Söğüt ve Muhammet Ensar Yeşilyurt olarak sıralanıyor.
ENSTİTÜDE GÜMÜŞHANEVİLERİN ETKİSİ
Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü’nün Gümüşhaneviler tarafından yönetildiği, Gaye Vakfı aracılığıyla bu yapının üniversitedeki etkinliğinin güçlendiği belirtiliyor. Gaye Vakfı'nın resmi internet sitesinde, 2018 yılında faaliyete geçen enstitünün kuruluşu ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Vakfın, "Hakkımızda" kısmında yer alan bilgilere göre, "Enstitü İlahiyat alanında yüksek lisans ve doktora çalışmaları yürütmek amacıyla 2016 yılında kurulmuş ve 2018 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır." deniliyor.
REKTÖR AHMET KUTLUHAN'IN ROLÜ
Üniversite kaynakları, cemaat yapılanmasının önünü açan ismin Rektör Ahmet Kutluhan olduğunu iddia ediyor. 2020 yılında Pamukkale Üniversitesi rektörlüğüne getirilen Kutluhan, daha önce Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı yapıyordu. 2021 yılında ise Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Aydınlı’nın üniversitedeki cemaat yapılanmasını yönettiği ileri sürüldü. Aydınlı’nın tüm atamaları ve görevlendirmeleri kontrol ettiği iddia ediliyor.
DİKKAT ÇEKEN GÖREVLENDİRMELER
Cemaatin üniversitede önemli görevleri ele geçirdiği ve cemaatin İlahiyat Fakültesinde etkin bir şekilde rol aldığı ifade ediliyor. Cemaatin elinde bulundurduğu görevler arasında Personel Daire Başkanlığı, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü, İslam İlimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Tefsir Anabilim Dalı, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Teknokent Müdürlüğü ve Güvenlik Müdürlüğü gibi kritik pozisyonlar bulunuyor.
GENÇ İLAHİYAT AKADEMİSYENLERİ BİLDİRİSİ
Üniversite öğretim üyeleri, cemaat yapılanmasına tepki gösteren bir bildiri yayımladı. Bildiride, fakülteye cemaat aracılığıyla doldurulmak istenen kadrolara onay vermeyen anabilim dalı başkanlarının istifaya zorlandığı ve cemaatin amaçlarına uygun bulunmayan yönetim kurulu kararlarının yok sayıldığı ifade edildi.
CEVAT AKŞİT’İN ÜNİVERSİTEDEKİ ETKİSİ
Cevat Akşit’in üniversitede sık sık konferanslar düzenlediği ve Gaye Vakfı’nın üniversite bünyesinde birçok etkinlik gerçekleştirdiği bildiriliyor. Bu etkinlikler çerçevesinde uluslararası anlaşmaların da yapıldığı kaydediliyor. Gaye Vakfı'nın, Kırgızistan Manas Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladığı ve üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre enstitünün ilk öğrenci kayıtlarını 2017-2018 bahar döneminde yaptığı belirtiliyor.
KIRGIZİSTAN VE ÖZBEKİSTAN İLE ORTAK PROJELER
Cevat Akşit’in mütevelli heyeti başkanı olduğu Gaye Vakfı’nın, Kırgızistan ve Özbekistan’daki üniversitelerle ortak projeler yürüttüğü, Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde eğitimlerin devam ettiği belirtiliyor. Vakıf, ayrıca İstanbul Pendik’te yapımına başlanan Fıkıh Enstitüsü'nde de İslam Fıkhı alanında uluslararası düzeyde araştırmalar yapmayı amaçlıyor.