PANDEMİ DÖNEMİ SINAVLARI…

PANDEMİ DÖNEMİ SINAVLARI…

       MEB ve ÖSYM kendi bünyelerine yapacakları sınavların tarihini öğretim dönemi başında belirler ve sınav takvimini duyurur. Bu tarihlerde sınavlar yapılır. Ancak bu sene sınavlara aylar kala öngörülemeyen talihsiz bir pandemi süreci yaşandı. Okullar önce iki haftalığına tatil edildi. Fakat sürecin uzaması okul tatilini eylüle kadar uzattı.  MEB, öğrencilerin geri kalmaması amacıyla EBA üzerinden uzaktan eğitime geçti. Öğretmenler EBA dışında ZOOM uygulaması ve sınıf WhatsApp gruplarıyla öğrencilere ulaşarak evde geçen zamanı değerlendirmeye çabaladılar. MEB kendi sitesinde paylaştığı örnek sorularla öğrencilerin LGS’ ye hazırlanmasına yardımcı oldu. MEB ve ÖSYM, sürecin öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için ikinci dönem konularını sınav müfredatından çıkardıklarını açıkladı. Okul kontenjanları artırıldı. ÖSYM, TYT süresini 30 dakika uzattı.

    Tüm bu çabalar bir yandan eğitim bir yandan sağlık kaygılarıyla iyice bunalmış öğrencilerimizi rahatlatmaya yetmedi. Evlerde aile bireyleri de aynı stresi çocuklarıyla birlikte yaşadılar.

     Pandemi sürecinin ilk sınavı 14 Haziran 2020 tarihinde uygulanan Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’ydı. Bu sınava askeri okullara girmek isteyen öğrencilerin yanı sıra üniversite sınavı öncesi deneyim kazanmak isteyen pek çok öğrenci başvurdu. Sınav sonrasında 451.000 adayın katıldığı açıklandı. Öğrencilere binalara girişte el dezenfektanı, maske dağıtıldı. Sınıflar önceden dezenfekte edildi. Sıralar sosyal mesafeye göre düzenlendi. Ancak okul önlerinde biriken binlerce öğrenci yakınının maskesiz ve sosyal mesafeye uymayan görüntülerini medyadan izledik.      Sınava katılan bir öğrencinin rahatsızlanması üzerine yapılan koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından aynı sınıftaki 15 öğrenci ve sınav görevlilerinin izolasyona alındığını gene medyadan öğrendik.

     20 Haziran 2020 tarihinde aynı pandemi koşullarında 1 .700.000  8. sınıf öğrencisinin katıldığı LGS’ de de aynı manzaralar yaşandı. Okul önlerinde görevlilerin tüm uyarılarına karşın veliler çocuklarının heyecanını nerdeyse üst üste yaşadılar.  LGS sonrasında da farklı illerden koronavirüs tanılı öğrencilerin olduğunu, kovid–19 tedavisi gören öğrencilerin ambulansla sınav salonuna getirildiğini biliyoruz.

   27 – 28 Haziran da yapılan TYT ve AYT ‘de olumsuzluklar vardı.  Daha yarım saatleri varken sınavı sonlandırılıp salondan çıkartılan öğrencileri, sınav salonunda rahatsızlanıp dışarı çıkartılan ve tekrar salona girişine izin verilmeyen bir öğrencinin intihar ettiğini üzülerek okuduk basından.

     Gençlerimizin geleceğini yakından ilgilendiren sınavları geride bıraktık. Gençlik, zincir halkaları gibidir. Toplumun değerlerini, kültürünü, umutlarını, zenginliklerini, vicdanını dünden bugüne, bugünden yarına aktarır.

   SON SÖZ: Zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür.

Dr. Azime Satır Bilgiç

{ "vars": { "account": "G-7YJBF10L1T" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }