Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Âdem Erdağı’nın sunduğu World Türk ile Kent20TV’nin ortak yayınladığı 2024-2025 Değerlendirme Programı’na konuk olarak 2024 yılını değerlendirdi.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan konuşmasına göreve geldiği tarihten bu yana yaptığı genel bir değerlendirme ile başladı: “geçtiğimiz 4 yıl boyunca Üniversitemize çok ciddi katkılar yapmak için epey yorulduk. Ancak geldiğimiz nokta benim için oldukça mutluluk verici, onur ve gurur duyuyorum. Göreve geldiğimde en önemli amacımız bir misyon değişikliği yapmaktı. Bunu sağladık. Üniversitemizin misyonunu “üreten üniversite”, vizyonunu ise “üniversite hayatın rehberidir” şeklinde değiştirdik. Çünkü Denizli üreten bir şehir ve şehir ile üniversitenin bütünleşerek çalışması bizler için olmazsa olmaz bir gereklilikti, bu yüzden üreten bir şehre üreten bir üniversite gerekir dedik. Üniversite olarak bu süreçte şehirle bütünleşmeyi başardık.”
Rektör Kutluhan: “Üniversite olarak akredite olmayı başardık”
Üniversite olabilmenin birçok faktörü olduğunu belirten Rektör Kutluhan konuşmasına şöyle devam etti: “Örneğin biz kaliteye çok önem verdik. Dolayısıyla kurumsal akreditasyon dediğimiz YÖKAK’a başvurumuzu yaptık. Bizi denetleyin eğer hak ediyorsak bizi akredite edin dedik ve akredite olmayı başardık. Bu yaptığımız her işin kaliteli olması noktasında çok önemliydi. Diğer taraftan kurumsal kamu binalarının enerji verimlilik (KABEV) projesi vardı. Bu projemiz bitmek üzere, Üniversitemizdeki otoparkların üzerine güneş enerji panelleri yerleştirildi. Üç binamız izolasyondan geçti. Büyük ısınma sistemlerimiz değiştirildi. 24 milyon dolarlık bir projeyi biz şu an bitirmek üzereyiz. İnşallah ileriki dönemlerde bu projenin faydaları çok daha iyi anlaşılacaktır.”
Rektör Kutluhan: “Üniversite olarak eğitimde hem teorik yönde hem de pratik yönde biz öğrencilerimizi geliştirme konusunda çok güçlü adımlar attık”
Eğitim alanında yapılan çalışmalara değinen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, “Eğitim kalitesi, üniversite kalitesi ile eşdeğer giderse o zaman üniversitemiz Türkiye sıralamasındaki yerini daha üst sıralara taşıyabilir. Dolayısı ile biz artık derslerin hoca-öğrenci buluşması tarzında olmasını, öğrenciye hocanın biraz daha yakın olmasını arzu ettik. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) yapmakta olduğu için bir örnek teşkil etmekteydi. PDÖ metodunun diğer fakültelerimize de yayılmasını istedik. Şu anda iki fakültemiz bunu uygulamakta, diğer fakültelerimiz ve okullarımız da pilot eğitim olarak bu modelle eğitime başladı. Diğer bir konu da uygulamalı eğitim konusu. PDÖ’de öğrenci teorikte problem çözer, uygulamalı eğitimde de pratikte problem çözer yani bizzat iş yerinde eğitim gördüğü bir sistem uygulamaya başladık. Bu kapsamda meslek yüksekokullarımız için 3+1, fakültelerimiz için 7+1 şeklinde eğitim noktasında çok yol kat ettik. Çünkü sanayicimiz istiyor ki mezun geldiğinde “Bu makine nedir? Ne iş yapar?” sorularını bir PAÜ mezunu sormasın. Mezunların bir alt yapısı olsun istiyorlar. Biz de bu alt yapıyı 3+1 ve 7+1 modelleri ile karşılamış oluyoruz. Üniversite olarak eğitimde hem teorik yönde hem de pratik yönde biz öğrencilerimizi geliştirme konusunda çok güçlü adımlar attık. İnşallah ileriki yıllarda Pamukkale Üniversitesi bir model olma yolunda ilerlemektedir.” şeklinde ifade etti.
Rektör Kutluhan: “150 bin mezun öğrencimizden 50 binden fazla mezunumuz Mezun Takip Sistemi’ne kayıtlı”
Üniversite adaylarının neden Pamukkale Üniversitesi’ni tercih etmeleri konusuna değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan sözlerine şu şekilde devam etti: “Denizli ve çevre illerde bulunan lise öğrencileri Pamukkale Üniversitesi’ni tercih etmektedir. Biz geçtiğimiz dört yıl içerisinde tercih ve doluluk oranlarımızı arttırdık. Bu çok kritik nokta, Üniversitemizi önce yakın illere anlatarak tanıtarak başlıyoruz. Milli Eğitim Müdürümüz sağ olsun, Milli Eğitim ile birlikte çok güzel bir programa imza attık. Üç gün süren tercih rehberi programı hazırladık. Dolayısı ile üniversite adayı öğrenci bizi tercih etme noktasında yaşadığı şehre okuyacağı şehrin yakın olması gibi bölgesel yaşam faktörler devreye giriyor. Bir de mezun takip sistemimiz var bizim. Bu sistemi bizim dönemimizde devreye soktuk. 150 bin mezun öğrencimizden 50 binden fazla mezunumuz bu sisteme kayıtlı. Bu şunu gösteriyor, Denizli başta olmak üzere çevredeki iş ve eleman ilanı veren şirketler bize başvuruyor. Biz de mezun takip sistemimizde mezunun mesleğine uygun öğrencimizi buluyoruz. İşveren firma işe eşleştirip irtibatlarını sağlıyoruz. Bu da bizim açımızdan üniversite aday öğrencilerinin bizi tercih noktasında önemli bir faktör.”
“Kampüs hayatında yeşil kampüs YÖK sıralamasında ilk 5’teyiz”
Üniversite öğrencilerinin istediği kampüs hayatına ilişkin yapılan çalışmaları da aktaran Rektör Kutluhan: “Kampüs hayatında yeşil üniversiteler YÖK sıralamasında ilk 5’teyiz. Çok güzel bir kampüsümüz var. Öğrencilerimiz için sosyal imkânlar, kültür-sanat ve spor imkânları bakımından muhteşem bir kampüsümüz var. 2024 yılında bir proje yaptık. Teknik yüzme bilmeyen öğrencilerimiz için ücretsiz olarak yüzme hocalarımız planladılar ve 700 öğrencimiz mezun olurken bu imkândan yararlandı. Kantin-kafeterya olarak da zengin bir kampüsümüz var. 11 tane kantin ve kafeteryamız bulunmakta kampüsümüz içerisinde. 24 saat açık bir kütüphanemiz var. Bir de kampüsümün şehrin merkezi bir konumunda bulunması bizim için çok büyük avantaj, öğrencilerimiz yürüyerek kampüse gelip gidebilmekte.”
Konuşmasının devamında Pamukkale Üniversitesi’nin üniversite-sanayi iş birlikleri konusunda yapılan çalışmalara değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, ayrıca Pamukkale Teknokent’in yurt dışında Londra, Amsterdam ve Varşova’da açılan şubelerinden bahsetti. Konuşmasının sonunda PAÜ’nün uluslararası faaliyetlerinden de bahseden Rektör Kutluhan, PAÜ’nün Erasmus anlaşmalarını 600-700’lü rakamlardan 2 binin üzerine çıkarttıklarının altını çizdi. Rektör Kutluhan: “Pamukkale Üniversitesi anlatılmakla bitmez bir üniversite. Türkiye’de ve dünyada nadir bir üniversite çünkü adı Pamukkale. Bizler Pamukkale Üniversitesi’ni eğitimden sağlığa, mühendislikten spora, sosyal sorumluluklardan sanata her alanda önünü açmaya onu bir üst kademeye çıkartmaya çalıştık. 2025 yılında da bu çok hızlı bir şekilde devam edecek. Eğitimdeki yeniliklerimiz olsun, sağlık alanındaki uygulamalarımız olsun hepsi yeni dönemde de devamlı ilerleyecek konular. Ben Pamukkale Üniversitesi’nin önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde çok üst seviyelere geleceğini tahmin ediyorum. Bunu da hep birlikte inşallah göreceğiz. Bunun yanında dünya gündeminde biliyorsunuz Filistin’de Gazze’de sıkıntılar hala devam etmekte, inşallah Suriye gibi Filistin’e de barışın gelmesini temenni ediyorum. İnsanlık bir vücut gibi nasıl insan vücudunda bir yer ağrısa insan rahatsız oluyorsa, tüm dünya da bu durumda çok ciddi bir şekilde rahatsız. Bu rahatsızlığın da bir an önce bitmesini temenni ederek herkese sağlık ve afiyet içerisinde güzel bir yıl diliyorum.” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Rektör Kutluhan: “Pamukkale Üniversitesi Bir Model Olma Yolunda İlerlemektedir”
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Âdem Erdağı’nın sunduğu World Türk ile Kent20TV’nin ortak yayınladığı 2024-2025 Değerlendirme Programı’na konuk olarak 2024 yılını değerlendirdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir